بزرگی فک پایین Mandibular Prognathism
در این ناهنجاری که شاید بتوان از آن به عنوان سخت ترین مشکل فکی نام برد، چندان به درمانهای متحرک که معمولاً شامل چانه بند می باشد، پاسخ نمی دهد. کتاب های معتبر ارتودنسی در این زمینه همگی معتقدند که توانایی چندانی در جلوگیری از رشد زیاد فک پایین با استفاده از چانه بند وجود ندارد. این دستگاهها فقط فک پایین را به پایین و عقب می چرخانند و باعث دراز شدن صورت بیمار می شوند.
معمولاً این بیماران زمینه ژنتیکی برای رشد زیاد فک پایین را در خانواده دارند. درمان قطعی این ناهنجاری جراحی فک به منظور عقب بردن فک پایین می باشد که به اصطلاح به آن Mandibular set back می گویند. در این ناهنجاری بیمار نیاز به ارتودنسی قبل از جراحی دارد. سپس بیمار تحت جراحی قرار می گیرد و بعد از جراحی ادامه درمان ارتودنسی انجام میشود.
بزرگ بودن فک پایین و عقب بودن فک بالا
به طور معمول افرادی که از بزرگ بودن فک پایین رنج می برند دچار عقب بودن فک بالا نیز می باشند. در این وضعیت بیمار دچار عارضه آندربایت نیز خواهد شد. در ناهنجاری آندربایت دندان های ردیف پایین ، دندان های ردیف بالا را می پوشانند و این وضعیت دقیقا بر خلاف وضعیت استاندارد دندان های بدون ناهنجاری می باشد. اکثر افرادی که دچار عقب بودن فک بالا هستند دچار تنگی فک بالا نیز خواهند شد. این افراد معمولا تنفس دهانی دارند و همین تنفس دهانی به مرور زمان منجر به تشدید ناهنجاری می شود. برای این گروه از ناهنجاری های فکی و دندانی معمولا مداخله جراحی و ارتودنسی به طور همزمان توصیه می شود. متخصص ارتودنسی با یک دستگاه ارتودنسی اکسپنتور فضای فک بالا را باز و برای چیدمان دندان ها آماده می کند. همچنین با جراحی می توان بزرگ بودن فک پایین را اصلاح کرد و درنهایت به یک درمان کامل دست یافت.
بزرگ بودن فک پایین ناهنجاری کلاس 3
به طور کل ارتباط ناهماهنگ فکین با یکدیگر به طوری که نظم نحوه قرارگیری دندان ها به هم بخورد را ناهنجاری کلاس 3 می نامیم. پروفایل صورت این گروه از بیماران به صورت مقعر است. درمان بزرگ بودن فک پایین، ناهنجاری کلاس 3 بسته به سن بیمار مختلف خواهد بود. در بیماران دچار ناهنجاری کلاس 3 در حال تکامل که همچنان در حال رشد و بلوغ هستند درمان ارتودنسی با استفاده از دستگاه های ارتودنسی جدید کوچکی که در داخل دهان گذاشته می شود انجام می شود. در بزرگسالان معمولا روش ارتوسرجری پیشنهاد می شود و اینگونه از دستگاه های ارتودنسی کاربردی در درمان آنها ندارد.
دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت
عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO
دارای یک عنوان ثبت اختراع
سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97
و فلوشیپ پژوهشی
آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم
شماره های تماس: 3880071 – 09159777275