آیا ارتودنسی معایب و عوارضی برای شما دارد ؟
اصطلاح ارتودنسی برگرفته از دو واژه لاتین ” ارتو” به معنای راست و کلمه مشتق ” ادوس” به معنای دندان، به روشی اطلاق میشود که هدف آن راست و مرتب نمودن دندانهایی است که در اثر عوامل گوناگونی نظیر ناهنجاریهای فکی و دندانی، به صورت غیر منظم رشد کرده اند.
اختلال در دندانها و فکین بیماران، زمینه ساز مشکلاتی همچون ظاهر و لبخند نازیبا و عوارض گوناگون است و همین مشکلات سبب کاهش شدید اعتماد به نفس بیمار و آسیب به سلامت فردی بیمار میگردد. دندانپزشکان بعد از گذراندن دوره تخصصی ارتودنسی مجاز به انجام درمان ارتودنسی می باشند. یک متخصص ارتودنسی ماهر درمان ارتودنسی بیماران را بدون هیچگونه عارضه ای به پایان می رساند و سلامت و زیبایی را برای بیماران به ارمغان می آورد.
گاهی این سوال برای برخی کاندیداهای ارتودنسی پیش می آید که آیا درمان ارتودنسی عوارض یا معایبی دارد یا خیر. خوب است بدانید که درمان این ناهنجاریها با استفاده از ارتودنسی، به خودی خود عارضه ای در پی ندارد و تنها عارضه این امر زمانی در فرد مشاهده میشود که خود بیمار در رعایت بهداشت دهان و دندان هایش کوتاهی کرده و به سفارشات متخصص ارتودنسی خود عمل ننماید.
اهداف ارتودنسی
هدف ارتودنسی نظم بخشیدن به دندانهای فک بالا، دندانهای فک پائین و گاها نیز مرتب کردن دندانهای هر دو فک میباشد. درمان ارتودنسی بدون عوارض یا معایب می باشد. دو هدف مهم دیگر علم ارتودنسی در ادامه بیان شده اند:
- به منظور بهبود عمل جویدن و سهولت در این کار، علم ارتودنسی بر آن شده است که دندانهای فکین را به گونه ای مرتب سازد که همپوشانی مناسب و نرمالی با یکدیگر داشته باشند.
- هدف دیگر این علم، کمک به روند حرکت درست، آهسته و بدون آسیب دندانهاست. به گونه ای که ضمن عدم صدمه به دندانها، وضعیت قرارگیری آنها بهبود یابد.
عوارض و معایب ارتودنسی چیست؟
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، ارتودنسی به خودی خود عارضه خاصی را در پی نداشته و این عدم رسیدگی فرد و سهل انگاری وی میباشد که زمینه ایجاد عوارض و معایبی را فراهم میکند.
درمان ارتودنسی از جمله درمانهایی است که با هدف زیبایی بخشی، بهبود کارایی سیستم دندانی و پیشگیری از پوسیدگی و تحلیل لثه صورت میپذیرد. اگرچه این درمان فواید چشمگیری را به دنبال خواهد داشت، اما در صورت عدم مراقبت مناسب توسط فرد، مشکلاتی گریبان گیر وی خواهد شد.
مثال هایی از عوارض و معایب ارتودنسی
عدم مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان توسط فرد و نیز عمل نکردن به سفارشات متخصصین زمینه ارتودنسی، موجبات بروز مشکلاتی نظیر مشکلات زیر را فراهم میسازد. عوارض و معایب ارتودنسی به سادگی و با عمل به دستورات ارتودنتیست و نیز رعایت بهداشت دهان و دندان در زمان ارتودنسی توسط فرد قابل پیشگیری میباشد.
- خراش و زخم
از جمله عوارض و معایب ارتودنسی در صورت استفاده از بریسهای فلزی، بروز زخم های کوچک در دهان می باشد. در صورتی که از براکت ارتودنسی ثابت و فلزی به درستی مراقبت کنید و به آنها آسیب نزنید این براکت ها به جدار داخلی دهان آسیبی وارد نمی کنند.
- پوسیدگی دندان و بیماری لثه
از دیگر عوارض و معایب ارتودنسی که ناشی از حضور بریسهای ارتودنسی در دهان می باشد، گیر کردن مواد غذایی در بین براکت ها است که زمینه رشد باکتریهای دهانی را تشدید کرده و موجب پوسیدگی دندان و تحلیل لثه خواهد شد. این مشکلات در صورتی رخ خواهد داد که فرد در رعایت بهداشت دهان و دندان خود کوشا نبوده و استفاده از مواردی همچون مسواک و نخ دندان در ارتودنسی را جدی نگیرد.
- خطر برگشت درمان ارتودنسی
از جمله عوارض و معایب ارتودنسی که موجب بی میلی بسیاری از افراد نسبت به استفاده از این درمان شده است، خطر برگشت ناهنجاریها بعد از درمان میباشد. گفتنی است که درمانهای انجام شده در دوران رشد با اتمام این دوره، برنخواهند گشت. توجه کنید برای شروع درمان ارتودنسی به بهترین متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. بدین ترتیب بهترین تشخیص و درمان برای شما انجام خواهد شد و درمان ارتودنسی بازگشت نخواهد داشت.
- کوتاه شدن طول ریشه
احتمال تحلیل و کوتاه شدن ریشه دندانها در بیمارانی که ناهنجاریهای دندانی خود را با ارتودنسی درمان می کنند، بسیار جزئی و در حدود 3 الی 5 درصد میباشد. حرکت دندانها در طول دوره درمان با توجه به مکانیسم تحلیل استخوان و نیز تشکیل مجدد آن انجام میشود. در حین درمان نیز ممکن است قطعات بسیار ریزی از ریشه شکسته شده و مجددا ساخته شود. این دسته از عوارض و معایب ارتودنسی در بیمارانی که سابقه آسم و یا ضربه دارند، توجه بیشتری را میطلبند. یک متخصص ارتودنسی با تجربه و ماهر با زمانبندی درست حرکت دادن دندان ها در ارتودنسی آشناست و با رعایت این نکته مهم دندان ها دچار آسیب و تحلیل ریشه نخواهند شد.
- طول دوره درمان
گاه طول دوره درمان ارتودنسی از آن چه که پیش بینی شده کوتاه تر و یا طولانی تر خواهد شد. درمان ارتودنسی در اکثر موارد 18 تا 24 ماه به طول می انجامد. از جمله عواملی که موجب ادامه دار شدن دوره درمان خواهند شد:
- ملاحظه کاری ارتودنتیست در طرح درمان
- وجود بیماری های زمینه ای در فرد
- عدم همکاری بیمار در انجام دستورات ارتودنتیست
چنین مواردی کیفیت درمان را نیز تحت تاثیر منفی خود قرار خواهند دارد.
از جمله دیگر مواردی که با عوارض و معایب ارتودنسی اشتباه گرفته می شود به شرح زیر است. این موارد بر اثر کوتاهی بیمار در رعایت بهداشت دهان و دندان و نیز عدم توجه به دستورات و سفارشات متخصص ارتودنسی رخ میدهد.
- آسیب به مینای دندان
- واکنش های آلرژیک
- مشکلات پریودنتال لثه
این دسته از عوارض و معایب، در صورت رعایت نکات ضروری و نیز رعایت بهداشت به سادگی قابل پیشگیری خواهند بود. همانطور که در تصویر بالا می بینید در محل براکت ها مینای دندان بدون هیچ آسیبی باقی مانده و نواحی و نقاط بین براکت ها بر اثر عدم رعایت بهداشت جرم گرفته است. خوشبختانه این مورد با جرم گیری دندان بعد از برداشتن براکت های ارتودنسی برطرف خواهد شد.