روش های درمان فاصله بین دندان ها (دیاستما)

برای‌ انتخاب بهترین روش برای‌ از بین بردن فاصله بین دندان ها، شما باید در وهله اول علت ایجاد فاصله بین دندان ‌های‌ خود را درک کنید. رایج‌ترین روش‌های درمانی برای رفع‌ این‌ مشکل عبارتند از:

باندینگ یا ونیرهای کامپوزیت

کامپوزیت یک روش محبوب برای رفع فاصله بین دندان ها بخصوص فاصله بین دو دندان جلویی‌ است. در روش باندینگ، مخلوطی از کامپوزیت روی دندان قرار داده می شود تا فاصله بین دندان ها پر شده‌ و دندان‌ها عریض‌تر با شکلی صحیح‌تر دیده شوند. بنابراین ظاهر فاصله بین دندان‌ها کاهش‌ می یابد.

اگر فاصله بین دندان بسیار کوچک‌ باشد، از بین بردن این فاصله با باندینگ دندان راه‌ حلی سریع را برای‌ این مشکل فراهم‌ می کند. باندینگ‌ها روشی با حداقل تهاجم برای‌ از بین بردن فاصله بین دندان‌ها می باشند. هر چند عیب استفاده از باندینگ این‌ است که‌ برای‌ مدت طولانی ماندگار نبوده‌ و در نهایت باید مجدداً انجام‌ شود. باندینگ نیز نسبت به لک حساس بوده و ممکن است‌ پس‌ از مدتی نمایان‌ شوند.

استفاده از کامپوزیت‌ها برای چه کسانی مناسب است؟

استفاده از کامپوزیت‌ها برای همه افراد مناسب نیست. اگر دندان‌های شما کج بوده و به اور بایت یا آندر بایت مبتلا هستید، استفاده از این روش درمانی برای شما مناسب نیست. به جای آن با دندانپزشک برای تعیین نوع درمان مناسب برای تنظیم بایت و هر گونه ناهنجاری یا فاصله بین دندانی صحبت کنید. کامپوزیت‌ها برای افرادی که بیشتر از سلامتی به دنبال یک روش زیبایی برای دندان‌های خود هستند، مناسب است.

مزایای استفاده از کامپوزیت

برخی مزایای استفاده از کامپوزیت‌های دندانی عبارتند از:

  • رنگ این کامپوزیت ها را می توان‌ با رنگ دندان های‌ طبیعی سازگار کرد.
  • این روش ارزان‌تر از بیشتر روش‌های درمانی دندانی است.
  • نصب آن‌ها‌ در یک جلسه درمانی امکان‌پذیر است.
  • برای نصب آن ها نیازی به بیهوشی نیست.
  • این مواد سلامت دندان‌ها را حفظ می کنند.

 ونیرهای پرسلن

ونیرهای دندانی پوسته‌های بسیار نازکی هستند‌ که روی دندان طبیعی قرار می گیرند و باعث بهتر به نظر رسیدن رنگ، شکل و ظاهر کلی آن‌ می شوند. این پوسته‌های صدفی شکل در آزمایشگاه ساخته شده‌ و قبل‌ از این‌ که آن ها بطور دائمی روی دندان قرار داده شوند، بطور صحیح تنظیم می شوند.

ونیر می تواند برای رفع‌ دیگر مشکلات ظاهری دندان از جمله ترک خوردگی، شکستگی، لب پر شدگی، فاصله بین دندان، زرد و بدرنگ شدن دندان، ساییدگی دندان یا نامرتبی‌های جزیی دندان‌ها، مفید و مناسب‌ باشد.

مزایای استفاده از ونیر پرسلن

علاوه بر از بین بردن فاصله بین دندان‌ها، برخی دیگر از مزایای استفاده از ونیرهای دندانی عبارتند از:

  • به راحتی لبخند شما را سفیدتر و زیباتر می کند.
  • مشکلات زیبایی جزئی را برطرف می کند.
  • جایگزین مینای آسیب‌دیده دندان می شود.

ارتودنسی و بریس

محافظه‌ کارترین و کم تهاجمی‌ترین روش برای‌ از بین بردن فاصله‌ی کم بین دندان‌ها، درمان ارتودنسی است‌ که می تواند شامل استفاده‌ از بریس‌های متحرک یا بریس‌های ثابت باشد. هدف از همه‌ی این بریس‌ها ایجاد فشار بر روی دندان‌ها برای‌نزدیک‌تر شدن آن ها‌ به همدیگر و از بین بردن فواصل موجود است. بسته به شدت فاصله بین دندان‌ها، اقدامات ارتودنسی ممکن است‌ در 2 تا 3 فاز مستقل انجام گیرند.

بریس متحرک

متخصص ارتودنسی شما ممکن‌ است استفاده‌ از بریس‌های متحرک (یک پلیت که‌ می توان آن‌ را برای‌ تمیز کردن‌ از دهان خارج کرد) را برای‌ شما تجویز کند. در این روش‌ از سیم‌های ظریف و فنرهای متصل‌ به‌ آن‌ که دندان‌ها را با اعمال فشار ملایم جابجا می کند، استفاده می شود.

بریس ثابت

غالباً در این روش، دندان‌ها با دقت بیشتری نسبت به زمانی‌ که‌ از بریس‌های متحرک استفاده می گردد، هدایت می شوند. در ارتودنسی ثابت از براکت ها و باندهایی استفاده می شود که‌ بطور موقتی به دندان‌ها می چسبند. سیم‌های انعطاف‌پذیر همه براکت ها را به‌ هم وصل کرده و باعث جابجا شدن دندان‌ها می شود. شما نمی توانید خودتان آن ها را از دهان خارج کنید بنابراین به آن ها تجهیزات ثابت گفته می شود.

دندان مصنوعی جزئی

می توان یک دندان مصنوعی را بر روی‌ یک صفحه نصب کرد و آن‌ را برای‌ از بین بردن فاصله بین دندان در داخل دهان قرار داد. مهم‌ترین عیب این‌ روش این‌ است که‌ ممکن‌ است شل شود و در نتیجه ظاهر آن زشت می گردد و از طرفی جویدن غذاهای سخت و خوردن آن ها نیز دشوار می شود.

بریج دندان

در بریج دندان، از دندان‌های مجاور بعنوان لنگر برای‌ تاج‌ها و پل زدن بر روی فاصله‌ بین دندان ‌ها استفاده می شود. این‌ امر مستلزم کوچک کردن بافت‌های سالم دندان می باشد. استحکام بریج تنها در حد یک دندان تقویتی بوده و اگر یکی‌ از دندان‌های مجاور آن‌ آسیب ببیند یا پوسیده شود، یکپارچگی و استحکام بریج نیز ازبین می رود.

کاشت دندان

کاشت دندان روشی برای جایگزینی قسمت ریشه‌ی دندان می باشد و راه حلی دراز مدت برای جایگزین کردن دندان‌ افتاده فراهم می کند بطوری‌که متکی بر دندان‌های مجاور نیز نیست. این درمان معمولاً در دو مرحله انجام می گیرد، که‌ در ابتدا ایمپلنت در حفره‌ای‌ که‌ در داخل استخوان فک ایجاد شده قرار داده می شود و سپس به مدت حداکثر ۶ ماه دست نخورده باقی می ماند تا بهبودی حاصل شود. مرحله‌ی دوم شامل قرار دادن تاج و پل بر روی ایمپلنتی که‌ بطور کامل با استخوان یکپارچه شده‌ است، می باشد.

فرنوکتومی

جراحی‌ برداشتن فرنوم لبی فقط در صورتی انجام می شود که ارتودنسی برای بستن فاصله ناشی از فرنوم بزرگ لب نتیجه نداده‌ باشد. البته اگر فرنوم باعث درد گرفتن لثه‌ها و لب بالا در خردسالان شود، فرنکتومی لب انجام می شود.

 

دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت

عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO

دارای یک عنوان ثبت اختراع

سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97

و فلوشیپ پژوهشی

مشاهده رزومه

آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم

شماره های تماس: 3880071 – 09159777275

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + 9 =