علائم عفونت لثه در کودکان

عفونت لثه کودکان که عوام به آنان نیز می‌گویند یکی از مشکلات رایجی است که والدین در هنگام مواجه‌شدن با آن بسیار نگران می‌شود، اصلی‌ترین دلیل این اتفاق عدم رعایت بهداشت دهان و دندان توسط برخی کودکان است و ما به والدین توصیه می‌کنیم تا به رعایت بهداشت دهان و دندان توسط کودکشان توجه کنند، علاوه بر آن میبایست روی نحوه ی مسواک زدن کودک نظارت کنند،  لازم به ذکر است این مشکل تا زمانی که سریعاً نسبت به درمان آن اقدام شود خطری ندارد؛ اما در صورت بی‌توجهی به آن برای کودک خطرات جبران‌ناپذیری را به همراه دارد.

حال سؤالی که پیش می‌آید این است که عفونت لثه کودکان چگونه رخ می‌دهد؟ علائم آبسه لثه در کودکان چیست؟ خطرات عدم درمان آبسه کودکان چیست؟ بهترین راه برای درمان عفونت لثه کودکان چیست؟ چگونه از عفونت لثه کودکان جلوگیری کنیم؟ برای دریافت پاسخ سوالاتتان با ما همراه باشید..

عفونت لثه کودکان چگونه رخ می‌دهد؟

اولین سؤالی که ممکن است در صورت مشاهده آبسه لثه کودک برای هر پدر و مادری پیش بیاید این است که عفونت لثه کودکان چگونه رخ می‌دهد؟

عفونت لثه زمانی رخ می‌دهد که پاکت لثه به حدی عمیق شده باشد که در آن ذرات غذا، پلاک و جرم‌ گیر کند سیستم ایمنی بدن نیز قدرت توان مبارزه با عفونت را ندارد به همین علت باکتری‌ها به‌سرعت رشد کرده و باعث ایجاد ورم بزرگی در لثه کودک می‌شوند؛ لازم به ذکر است آبسه تنها در کودکان نیست و ممکن است افراد بالای ۴۰ سال نیز مبتلا به آبسه شوند. همچنین عفونت لثه ممکن است به‌صورت ضایعات دردناکی باشد که در برخی موارد نیز نسبت به لمس حساس است و به طور ناگهانی بروز می‌دهند.

 

علائم عفونت لثه کودکان یا آبسه دندان

آبسه لثه در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد و می‌بایست هر چه سریع‌تر نسبت به درمان آن اقدام کرده، به همین علت لازم است تا والدین با علائم عفونت لثه آشنا باشد که به شرح ذیل است:

  • درد شدید و ضربان در لثه که به‌صورت ناگهانی ظاهر شده و درد آن به‌تدریج افزایش می‌یابد.
  • سرایت درد به ناحیه گوش فک و گردن
  • احساس درد در هنگام جویدن
  • قرمزی و تورم صورت
  • قرمزی تورم و براق شدن لثه‌ها
  • دندان‌های حساس نسبت به سرما و گرما
  • بوی بددهان

خطرات عدم درمان عفونت لثه کودکان

همان‌طور که در مطالب بالا گفتیم آبسه و یا عفونت لثه در کودکان اگر سریعاً درمان شود مسئله خیلی جدی نیست؛ اما در صورت بی‌توجهی نسبت به درمان آن عواقب بدی برای کودک به همراه دارد که عبارت‌اند از:

  • پخش‌شدن عفونت در کل بدن
  • آسیب به دندان دائمی
  • ازبین‌رفتن استخوان
  • لقی و یا افتادن دندان
  • تحلیل‌رفتن و خونریزی لثه
  • پاکت‌های پریودنتال
  • بوی بددهان
  • ایجاد فضا بین دندان‌ها

چگونه از عفونت لثه کودکان جلوگیری کنیم؟

همان‌طور که گفتیم برخی موارد مانند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث بروز عفونت لثه در کودکان می‌شود، حال سؤال اینجاست که چگونه از عفونت لثه کودکان جلوگیری کنیم؟ جهت جلوگیری از عفونت لثه کودکان لازم است تا به مواردی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم توجه شود که عبارت‌اند از:

  • کودک را ملزم کنید که هر روز از مسواک و نخ دندان استفاده کند
  • به‌صورت دوره‌ای کودکتان را نزد دندانپزشک ببرید تا وضعیت دهان و دندان وی را بررسی کند
  • سعی کنید برای کودک رژیم غذایی مناسب استفاده کنید به طور مثال مصرف بیش از حد شیرینی‌ها، تنقلات و نوشیدنی‌های دارای قند مانند نوشابه باعث بروز آبسه در لثه در کودکان می‌شود.

چگونه از عفونت لثه کودکان جلوگیری کنیم؟

همان‌طور که گفتیم برخی موارد مانند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث بروز عفونت لثه در کودکان می‌شود، حال سؤال اینجاست که چگونه از عفونت لثه کودکان جلوگیری کنیم؟ جهت جلوگیری از عفونت لثه کودکان لازم است تا به مواردی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم توجه شود که عبارت‌اند از:

  • کودک را ملزم کنید که هر روز از مسواک و نخ دندان استفاده کند
  • به‌صورت دوره‌ای کودکتان را نزد دندانپزشک ببرید تا وضعیت دهان و دندان وی را بررسی کند
  • سعی کنید برای کودک رژیم غذایی مناسب استفاده کنید به طور مثال مصرف بیش از حد شیرینی‌ها، تنقلات و نوشیدنی‌های دارای قند مانند نوشابه باعث بروز آبسه در لثه در کودکان می‌شود.

درمان خانگی عفونت لثه کودکان در طب سنتی

یکی از دغدغه پدر و مادران درمان خانگی عفونت لثه کودک قبل از مراجعه به پزشک است، در جواب این سؤال باید گفت که راهکار های بسیاری وجود دارد که می توانید در خانه جهت درمان آبسه کودکتان انجام دهید، البته لازم به ذکر است که تمامی موارد جهت تسکین درد است و موقت بوده و جهت درمان حتماً باید به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان خانگی عفونت لثه کودکان در طب سنتی به شرح ذیل است:

شستشوی دهان با آب و نمک

عفونت لثه باعث درد می‌شود و شستشوی دهان با آب‌نمک موجب تسکین درد، بهبود وضعیت زخم و سلامت لثه‌ها می‌شود. طرز استفاده نیز به این صورت است که ابتدا یک‌دوم قاشق‌چای‌خوری نمک را با یک فنجان آب گرم مخلوط کنید و دهان کودک را با آن شستشو دهید، کودک می‌بایست ترکیب آب و نمک را روزی ۳ بار به مدت ۲ دقیقه قرقره کند.

 

 

شستشوی دهان با جوش‌شیرین

جوش‌شیرین یکی از مواردی است که در تمامی آشپزخانه‌ها پیدا می‌شود، این ماده باعث رفع پلاک دندان شده و طرز استفاده از آن به این صورت است که همانند روش آب و نمک، یک‌دوم قاشق‌چایخوری جوش‌شیرین را با یک فنجان آب گرم مخلوط کنید و کودک آن را دو بار در روز به مدت ۵ دقیقه در دهان بچرخاند.

تسکین درد عفونت لثه کودک با روغن عصاره پونه کوهی

یکی از گیاهانی که تأثیر فوق‌العاده برای تسکین درد و عفونت لثه دارند، روغن عصاره پونه کوهی است. این گیاه خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی دارد، روغن عصاره پونه کوهی را می‌بایست با روغن حامل ترکیب کرد؛ زیرا اگر به‌تنهایی روی لثه مالیده شود باعث آسیب به لثه می‌شود.

طرز استفاده نیز به این صورت است که پس از ترکیب روغن عصاره پونه کوهی با روغن حامل با کمک گوش‌پاک‌کن روی لثه کودک بمالید سپس ده دقیقه زمان دهید و در نهایت کودک آن را با آب‌دهان بیرون بیندازد.

استفاده از یخ

یکی دیگر از راه‌هایی که برای تسکین درد عفونت می‌توانید استفاده کنید استفاده از یخ است. کیسه یخ را درون یک حوله گذاشته و به مدت ۱۵ دقیقه در محل متورم قرار دهید، این روش را چندین بار در روز تکرار کنید.

استفاده از سیر

یکی از کشنده‌های بسیار قوی برای میکروب و باکتری، سیر است. این ماده قادر است درد حاصل از عفونت را تسکین دهد. طرز استفاده نیز به این شکل است که یک حبه سیر را له کرده و بر روی محل عفونت قرار دهید.

 

انواع آبسه لثه کودکان

آبسه دندان در کدام شکل وجود دارد که شامل آبسه پریودنتال و پری‌اپیکال می‌شود، در ادامه هر یک را بررسی می‌کنیم که عبارت‌اند از

  • آبسه پریودنتال: آبسه پریودنتال که به آن آبسه لثه‌ای نیز می‌گویند. این مشکل در میان فاصله بین دو دندان رخ می‌دهد عفونت پریودنتال درصورتی‌که درمان نشود به  لثه و بافت نگهدارنده آسیب می‌رساند، این نوع آبسه زمانی اتفاق می‌افتد که باقیمانده غذاها تخلیه نشود.
  • آبسه پری اپیکال: یکی دیگر از انواع عفونت لثه ممکن است کودکان به آن دچار شوند عفونت پری اپیکال است که به آن آبسه ریشه دندان نیز می‌گویند و در اثر نفوذ باکتری‌ها درون دندان پوسیده اتفاق می‌افتد.

هترین آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت لثه کودکان

یکی از سؤالات رایج افراد معمولاً دندانپزشکان می‌پرسند این است که بهترین آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت لثه کودکان چیست؟ در ابتدا لازم است این نکته را یادآور شویم که قبل از استفاده از آنتی‌بیوتیک حتماً با دندان‌پزشک مشورت کنید، اما به‌طورکلی آموکسی‌سیلین رایج‌ترین آنتی‌بیوتیک است که معمولاً دندانپزشکان برای عفونت لثه تجویز می‌کند و استفاده از آن نیز به مدت ۳ تا ۵ روز است. در رده بعد داروهای آزیترومایسین و مترونیدازول است و برای بیمارانی که به پنی‌سیلین حساسیت دارند تجویز می‌شود.

 

دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت

عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO

دارای یک عنوان ثبت اختراع

سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97

و فلوشیپ پژوهشی

مشاهده رزومه

آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم

شماره های تماس: 3880071 – 09159777275                

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × سه =