انواع سیم ارتودنسی

به طور کلی ارتودنسی شامل دو جزئ اصلی است: سیم ارتودنسی و براکت که در این مقاله درباره سیم ارتودنسی صحبت می کنیم. سیم ارتودنسی یا آرچ وایر، سیمی فلزی می باشد برای اینکه درون شیار براکت ارتودنسی قرار بگیرد و کشش لازم به جهت تغییر جایگاه دندان ها را بر روی لثه و فک ایجاد می کند. بخش اصلی کارکرد سیستم ارتودنسی سیم های آن می باشد.

 

سیم های زیبایی که برای استفاده با براکت های سرامیکی مناسب است. این قوس های ساخته شده از پیش ساخته دارای یک پوشش بسیار نازک به رنگ سفید هستند. هر سیم در جایی که با شکاف Archwire در تماس باشد بدون روکش باقی می ماند به طوری که بدون افزایش اصطکاک دندان را صاف می کند.

جالب است بدانید سیم ارتودنسی که برای توسط متخصص ارتودنسی استفاده می شود، یک سیم قوس دار بوده که به براکت های دندان وصل است. طراحی سیم ارتودنسی قوس دار است به این دلیل که، ساختار قرارگیری دندان به صورت قوسی شکل هم در فک بالا و هم در فک پایین می باشد. در واقع این سیم قوس دار سبب حرکت دندان های شما در راستای مورد نظر می شود و مرتب سازی دندان ها در ساختار ارتودنسی شکل می گیرد.

 

انواع سیم ارتودنسی

متخصص ارتودنسی با توجه به میزان انحراف موجود روی دندان بیمار از جنس مناسب با ابعاد و شکل مناسب استفاده می‌کند و در واقع تعیین کننده اصلی، ضخامت و سطح مقطع سیم ارتودنسی می باشد. ضخامت و سطح مقطع سیم ارتودنسی است که میزان اصطکاک، انعطاف و کنترل بر روی حرکات دندانی را مشخص می کند. اصل موضوع مقطع و ضخامت سیم ارتودنسی می باشد. هنگامی که سیم وارد شیار براکت می شود و یا از آن خارج شود، اگر با زاویه بیشتری انحراف پیدا کند، اصطکاک ایجاد می شود. سیم ارتودنسی از نظر ظاهری به شکل های سیم گرد، سیم مربعی و سیم مستطیلی دسته بندی می شوند.

سیم ارتودنسی گرد یا دایره ای:

سیم ارتودنسی گرد یا دایره ای مقطع عرضی این سیم ها به طور کامل گرد بوده و عموما در مراحل ابتدایی درمان ارتودنسی و به جهت نحوه قرارگیری منظم دندان ها، از آن ها استفاده می شود. سیم های گرد به دلیل خاصیت ارتجاعی بیشتر نسبت به سایر سیم ها، کارکرد مناسبی در پوشش یکنواخت تمام دندان ها دارد.

 

سیم ارتودنسی گرد:

سیم ارتودنسی گرد برای اینکه لغزش بیشتر و اصطکاک کمتری ایجاد می کند بسیار منایب است اما قدرت لازم را برای جابه جایی دندان ها ندارد.

سیم ارتودنسی مربعی:

سیم ارتودنسی مربعی از نظر بالینی و کارایی به مراتب از سیم های ارتودنسی مربعی و مستطیلی بهتر هستند و کارکرد مناسبتری را دارند زیرا کنترل بیشتری روی دندان ها دارند و می توان حرکت دندان ها را در جهت مناسب و دلخواه پیش برد، سیم های مربعی برای حرکت دادن دندان ها طی فرایند ارتودنسی، بسیار مناسب هستند. همچنین سیم ارتودنسی مربع شکل، به علاوه اینکه حرکت مناسب و راحت برای دندان به ارمغان می آورد به واسطه شکل ظاهری امکان لغزش مکانیکی را نیز دارا می باشد که این مزیت بیشتر در سیم های ارتودنسی دایره ای شکل به چشم می خورد. تنها مشکل و عیب سیم های ارتودنسی مربعی کم عرض بودن سیم ارتودنسی مربعی می باشد.

سیم ارتودنسی مستطیلی:

سیم ارتودنسی مستطیلی سیم ارتودنسی مستطیلی برای کنترل حرکت دندان ها بسیار مناسب است همچنین در مراحل پایانی درمان بیشتر از سیم های مستطیلی شکل به جهت قابلیت حرکت پذیری بالای آنها استفاده می گردد. به دلیل احتمال سفت شدن بیش از اندازه سیم ها و برای جلوگیری از فشار بیش از حد به براکت و امکان جدا شدن براکت از دندان حتما باید برای استفاده از سیم ارتودنسی مستطیلی از متخصصین با مهارت بالا و دقیت بسیار زیاد استفاده نمود.

دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت

عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO

دارای یک عنوان ثبت اختراع

سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97

و فلوشیپ پژوهشی

مشاهده رزومه

آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم

شماره های تماس: 3880071 – 09159777275

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − پنج =