ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی چیست؟

ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی اصطلاحی است که برای رفع ناهنجاری موجود در فک از طریق ایجاد تغییراتی در دندان‌ها به کار می رود.

دلیل نامگذاری این روش هم این است که ناهنجاری اسکلتی از بین نرفته، ولی تغییرات جبرانی در دندان‌ها به نحوی صورت می گیرد که روی آن پوشانده می شود و عقب ماندگی فک دیگر به چشم نمی آید.

در زمان کودکی و سنین رشد برای رفع ناهنجاری‌های فک می‌توان با انجام روش‌های مختلف در دندانپزشکی به رفع این بدفرمی‌ها پرداخت. از دلایل مهم راحت تر بودن رفع این عارضه در سنین پایین انجام درمان در چارچوب تغییرات رشد طبیعی است.

اما آن دسته از بیمارانی که دوران رشد خود را پشت سر گذاشته و همچنان با این بد فرمی فک مواجه هستند، روش درمان برای آنها به راحتی صورت نمی‌گیرد. راهکار ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی برای این دست بیماران کاربردی بوده و در درمان ناهنجاری‌های فک در سنین بزرگسالی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

ارتودنسی کاموفلاژ چه ناهنجاری‌هایی را جبران می‌کند؟

موادی که تحت تاثیر ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی در اصلاح می‌شوند به شرح ذیل قابل معرفی هستند:

  • عارضه تنگی فک پایین یا بالا
  • جلوزدگی و جلو بودن فک پایین یا بالا
  • عقب ماندگی فک پایین یا بالا
  • بهبود انحراف فک با اعمال روش‌های موثر
  • کم یا زیاد کردن ارتفاع صورت

 

ارتودنسی کاموفلاژ و درمان عارضه عقب افتادگی فک

عقب بودن فک پایین همان مال اکلوژن (Malocclusion) کلاس دو در اصطلاح دندانپزشکی است. این عارضه بیانگر وضعیتی است که در آن فک و دندان‌های ردیف بالا جلوتر و پیشرو نسبت به دندان‌ها و فک پایینی هستند. کوچکی فک پایین یا شکل گیری فک بالا بصورت نامتوازن (جلو بودن فک بالا) از جمله نشانه‌هایی است که در مال اکلوژن نوع دو باعث محدب جلوه دادن صورت بیمار می‌شود.

اگر این عقب افتادگی فک پایین خفیف یا متوسط باشد می‌توان با روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی آن را برطرف نمود. بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی بیمارن مواجهه با این عارضه میزان رضایت افراد از انتخاب روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی در حد رضایت آنها در رفع عارضه ناهنجاری فک با عمل جراحی بوده است.

مراحل جبران عقب افتادگی فک با ارتودنسی کاموفلاژ

هدف دندانپزشک و ارتودنیست در هنگام به کارگیری روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی برای رفع عارضه عقب ماندگی فک پایین این است که با استفاده از تکنیک عقب کشیدن قوس دندان‌های بالا و جلوکشیدن قوس دندان‌های پایین فاصله مشاهده شده بین فک بالا و پایین را از بین ببرند. روش ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی با مراحل زیر برای جبران عقب افتادگی فک پایین صورت می‌گیرد.

 

انجام ارتودنسی کاموفلاژ با کشیدن بعضی از دندان‌ها

این عمل اصولا در ردیف دندان‌های بالایی برای رفع جلوزدگی دندان‌های پیش (Incisor) صورت می‌گیرد. برای انجام این کار برای ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی چهار دندان ابتدایی آسیای کوچک خارج می‌شوند. این کار برای فراهم آوردن فضای لازم جهت حرکت و به عقب راندن دندان‌های ردیف جلو است.

این راهکار برای رفع فاصله افقی بین دندان‌های فک بالا و پایین در نظر گرفته می‌شود. با این تکنیک به مرور زمان جلوزدگی فک بالایی دیگر به چشم نمی‌آید.

اعمال ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی بدون کشیدن دندان

در این روش با قرار دادن الاستیک های بین فکی و بدون نیاز به کشیدن دندان عارضه اسکلتی بودن فک را برطرف می‌کنند. این روش به این صورت اعمال می‌شود که حرکت رو به جلوی دندانهای فک پایین و جمع کردن دندانهای فک بالا، فاصله موجود بین دو فک را برطرف ظاهری زیبا و طبیعی را به چهره افراد می‌بخشد.

حرکت دندان‌های فوقانی برای انجام ارتودنسی کاموفلاژ

برای ایجاد یک فضای مناسب جهت اصلاح رابطه دندان‌های آسیاب درگیر در عارضه ناهنجاری فک در افراد در روش ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی می‌توان به این شیوه عمل کرد. دندان های آسیاب (molar) بالایی را برای ایجاد فضای مطلوب به صورت پشتی جابجا کرد. این جابجایی باعث می شود که فضای لازم برای دندانهای دیگر که باید جمع شوند، فراهم شود و رابطه دندانهای آسیاب نیز اصلاح شود (دندان های آسیاب بالا روی دندان های آسیاب پایین قرار گیرند).

 

دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت

عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO

دارای یک عنوان ثبت اختراع

سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97

و فلوشیپ پژوهشی

مشاهده رزومه

آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم

شماره های تماس: 3880071 – 09159777275

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + دوازده =