مینی اسکرو ارتودنسی چیست و چه کسی به آن نیاز دارد؟
برای برخی از بیماران مجبور هستیم که دندان ها را با روش های پیچیده تر منظم کنیم. مثلا یکی از این روش ها استفاده ازمینی اسکرو است که البته تنها تعداد کمی از بیماران ما نیازمند این مینی اسکروها هستند.
مینی پیچ ارتودنسی چیست؟
اسکرو یا (screw) در انگلیسی یعنی پیچ. و مینی اسکرو یعنی یک پیچ کوچک و نسبتا ریز. این اسکرو در دندانپزشکی به یک پیچ فلزی کوچک گفته می شود که از طریق لثه به داخل استخوان فک وارد می شود تا به عنوان یک لنگر برای کمک به حرکت دندان هایی که وضعیت نامناسب و کجی دارند عمل کند. برخی از افراد به آن ها را میکرو پیچ، مینی ایمپلنت یا دستگاه لنگر موقت ارتودنسی (TAD) نیز می گویند. عمده استفاده از این پیچ ها کمک به بالا رفتن دندان هایی است که بلند هستند یا از خط لثه فاصله گرفته اند.
دلیل استفاده از مینی اسکرو چیست؟
از این پیچ کوچک به منظور جابجایی دندانهای کج و یا از بین بردن فاصله بین دندان ها استفاده می شود. گاهی اوقات ممکن است نیروی وارد شده از سوی سیم ارتودنسی و سایر دستگاه های دیگر اشتباها برخی دندان ها را در موقعیت نامناسب قرار دهد. برای اصلاح این اشتباه از مینی اسکرو استفاده می شود. در چنین مواردی ، می توان از مینی پیچ به عنوان “لنگر” برای کمک به صاف کردن دندان ها و بستن فواصل استفاده کرد.
این پیچ چگونه کار گذاشته می شود؟
- می توان در هر لحظه در طول مدت زمان درمان ارتودنسی با بریس ثابت از مینی اسکرو استفاده کرد
- ابتدا از بی حسی موضعی برای بی حس شدن لثه در ناحیه ای که قرار است پیچ کاشته شود استفاده می شود. همچنین ممکن است از شما خواسته شود که پیش از پیچ کردن اسکرو از دهان شویه ضد باکتری استفاده کنید.
- ممكن است ابتدا سوراخ کوچکی در داخل فک ایجاد شود تا پيچ وارد شده يا به آرامی و مستقيماً پیچ را در استخوان فک فرو میکنند
- با قرار دادن پیچ ممکن است احساس فشار عجیبی داشته باشید.
- بعضی اوقات از یک وسیله پلاستیکی به عنوان راهنما برای قرار دادن پیچ در موقعیت درست استفاده می شود.
برای شروع حرکت دندان می توان یک بریس را بلافاصله، یا در ویزیت بعدی، به مینی اسکرو متصل کرد.
میزان موفقیت درمان ارتودنسی با این پیچ ها چقدر است؟
البته شواهد کمی در خصوص نحوه عملکرد و یا تاثیر گذاری این روش در ارتودنسی وجود دارد. با این وجود در بررسی های انجام شده مشخص شده که درصد موفقیت درمان ارتودنسی با کمک این پیچ ها بیش از 80 درصد است. مینی اسکرو ارتودنسی معمولا طورری در فک کاشته میشود که ما بین ریشه دو دندان مجاور قرار میگیرد. در اغلب اوقات حین درمان ارتودنسی ثابت از این پیچ ها استفاده می شود.
خطرات و عوارض مینی اسکرو ارتودنسی چیست؟
خطرات احتمالی استفاده از این پیچ شامل موارد زیر میشود:
- ممکن است پیچ هنگام جاگذاری به یک ریشه دندان برخورد کند که احتمال درد و حس ناخوشایند ایجاد میکند. آسی باحتمالی وارد شده به ریشه بعد از مدتی بدون مشکل بهبود میابد
- ممکن است پیچ شل شود. در صورت شل شدن مینی اسکرو ارتودنسی معمولاً می توان در ویزیت بعدی یا در موقعیت دیگر در همان موقعیت حال حاظر پیچ را جای داد
- · 5٪ پیچ ها هنگام قرار دادن می شکند. اگر این اتفاق بیفتد ، ممکن است انتهای مینی پیچ در استخوان باقی بماند ،
- 15-20٪ از این اسکروها زود از کار می افتند و باید تعویض شده یا برداشته شوند،
- و احتمال عفونت که البته اگر ناحیه پیچ شده را طبق توصیه ها تمیز نگه دارید بسیار بعید است عفونتی ایجاد شود.
تکلیف کسی که حاظر به استفاده از مینی اسکرو نیست چیست؟
متخصص ارتودنسی شما قطعا راهکارها و روش های مختلفی برای اصلاح نامنظمی ها و نامرتبی دندانی سراغ دارد. او با کمک هر کدام از دستگاه های موجود هم دندان های کج را صاف می کند و هم فاصله بین دندان ها را میبندد اما همه چیز بستگی به نوع مشکل، شدت آن و همچنین تمایل شخصی شما برای انتخاب نوع درمان است.
دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت
عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO
دارای یک عنوان ثبت اختراع
سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97
و فلوشیپ پژوهشی
آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم
شماره های تماس: 3880071 – 09159777275
یک دیدگاه