علت کوچکی فک پایین چیست؟
در صورتی که فک پایین بیمار کوچک باشد و یا رشد آن کمتر از مقدار معمول باشد که در اصطلاح به آن Mandibular deficiency می گویند می بایست با کمک دستگاه های فانکشنال فک پایین را به سمت جلو هدایت کرد. این درمان ها جزء درمان های ارتوپدیک و ارتودنسی محسوب می گردد.
به عبارت دیگر با دستگاه های فانکشنال اصلاح فکین انجام می شود . اصولاً دستگاههای فانکشنال دستگاههای متحرک بزرگی هستند که باعث تحریک رشد فک پایین می شوند تا فک پایین به اندازه و جایگاه طبیعی خود برسد. این درمانها بایستی قبل از بلوغ انجام شود تا بهترین نتیجه عاید بیمار شود. در صورت عدم انجام این درمانها در زمان مناسب (قبل از بلوغ) ممکن است در آینده نیاز به جراحی فک وجود داشته باشد. بدین ترتیب درمان کوچکی فک پایین در بزرگسالان به کمک ارتوسرجری انجام می شود.
کوچک بودن فک پایین و کم بودن ارتفاع صورت
در اکثر مواقع که بیمار دارای فک کوچک پایینی است دارای ارتفاع صورت کم و وجود ناهنجاری دیپ بایت می باشد که از جمله عوارض کوچک بودن فک پایین می باشد. عارضه دیپ بایت به حالتی گفته می شود که دندان های ردیف بالا بیش از اندازه استاندارد دندان های ردیف پایین را می پوشانند. بدین ترتیب منجر به آسیب های لثه ای و ساییدگی دندان های هر دو ردیف و پوسیدگی زودرس دندان ها می شوند. همچنین به زیبایی چهره بیمار نیز لطمه وارد می کند.
همچنین در اکثر این بیماران دیده می شود که دندان های ردیف پایین شلوغ و نامنظم است. زیرا فک کوچک فضای کافی برای رشد دندان ها را ندارد. به همین دلیل دندان ها به یکدیگر فشرده می شوند و دندان ها دچار عارضه شلوغی و نامرتبی می شوند.
علت کوچکی فک پایین چیست؟
در بیشتر موارد علت کوچکی فک پایین مادرزادی است، به این معنی که به طور مثال کودکان کوچکی فک پایین را از مادر و یا از پدر به ارث می برند. اگرفک پایین فرزند شما عقب است، یا فک بالا جلو زده است، حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. کوچکی فک پایین می تواند به علت رشد کم فک پایین یا رشد زیاد فک بالا یا ترکیبی از هر دو باشد.
درمان کوچکی فک پایین
اگر فرزند شما در جویدن یا صحبت کردن مشکل دارد حتما به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید. این مشکلات می تواند از علائم نا هماهنگی دو فک و یا نامرتب بودن دندان ها باشد که یک متخصص ارتودنسی می تواند مشکل را حل کند. اغلب افرادی که دچار کوچکی فک پایین هستند راه هوایی آنها بسیار تنگ است. این مشکل نیاز به تشخیص به موقع دارد. اگر بیمار قبل از بلوغ مراجعه کند مشکل با دستگاه ارتودنسی متحرک به راحتی قابل درمان است ولی اگر بیمار بعد از بلوغ مراجعه کند با توجه به شدت ناهنجاری ممکن است علاوه بر ارتودنسی بیمار نیاز به جراحی فک هم داشته باشد. هدف از جراحی در درمان این مشکل، جلو آوردن فک پایین است. با جلو آمدن فک پایین زبان هم به سمت جلو هدایت می شود تا راه هوایی اصلی در پشت زبان باز شود و از انسداد راه هوایی جلوگیری شود. با درمان مشکل کوچکی فک تغییرات چشمگیری در چهره فرد به وجود خواهد آمد. این تغییرات نه تنها در ظاهر فرد اثر می گذارد بلکه عملکرد فک را نیز بهبود می بخشد.
دکتر محبوبه دهقانی متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک و صورت
عضو انجمن ملی نخبگان کشور و عضو انجمن ارتودنتیست ایتالیا SIDO
دارای یک عنوان ثبت اختراع
سمت استادیار دانشگاه در سال های 88 الی 97
و فلوشیپ پژوهشی
آدرس مطب: مشهد، نبش هاشمیه 31، ساختمان ونوس، طبقه سوم
شماره های تماس: 3880071 – 09159777275